kindenik.nl | training.kindenik.nl

Opnieuw verbinden

Van complexe scheiding naar opnieuw verbonden ouderschapspartners

Ouders die in een complexe scheidingsfase zitten, belasten hun kind met de scheiding. Dit belemmert de natuurlijke ontwikkeling van hun kind. Op basis van de kindbehoeften, kun je de ouders ondersteunen om naar opnieuw verbonden ouderschapspartners te groeien.

Door dit programma leer je ouders een werkwijze waardoor ze goed samenwerken en hun kind het gevoel kunnen geven dat het weer kind kan zijn. Je besteedt met hen aandacht aan  hoe ze veilig met elkaar communiceren, hoe ze het gevoel behouden dat zij als gezin bij elkaar horen en ze zien de kindbehoefte.

Wanneer een kind een innerlijk conflict ervaart doordat de gescheiden ouders elkaar afwijzen, steeds spanningen oproepen, kan het kind belemmerd worden in de natuurlijke ontwikkeling. Het laat opvallend gedrag zien.

Opnieuw verbinden als wegwijzer

Tijdens het programma Opnieuw Verbinden leer je hoe je ouders professioneel helpt via het groeimodel.

Op basis van vier kindbehoeften, geef je aan wat ouders wel kunnen doen om te voldoen aan deze kindbehoeften. Deze kindbehoeften veranderen na de scheiding. Welke interventies je kunt inzetten om de ouders in een gezonde houding ten opzichte van elkaar kunt krijgen en waardoor hun kind zich vrijer voelt tussen de ouders.

Je leert als begeleider over verschillende vormen van loyaliteit, gezinsdynamieken, hechting, natuurlijke ordenings-principes, trauma en overlevingsmechanisme.

 

Groeimodel Opnieuw Verbinden

Resultaat van het

Acht-Maanden Programma

Leren over hechting, systeemdynamieken

en trauma

 • Je kunt gescheiden ouders begeleiden om te groeien van een afwijzende houding in de samenwerking naar opnieuw verbonden ouderschapspartners die hun kind het gevoel geven dat het weer gewoon kind mag zijn.
 • Je kennis over de volgende onderwerpen verhoogd: systeemdynamieken in een gezin en familie volgens Bert Hellinger en Stephan Hausner, Hechting volgens Bolwby, Trauma en Overlevingsmechanisme volgens Ruppert en Van der Kolk. Je leert hoe deze thema’s in een gezin en een gezin met gescheiden ouders, aan elkaar verbonden zijn.
 • Je leert interventies te doen op gespreksniveau en therapeutisch. Je werkt met individuele opstellingen: je bouwt op via een innerlijk beeld opstelling naar de IOPT-methode van Ruppert. Hierdoor ondersteun je ouders te verwerken en beter om te gaan met stress. Ze lossen patronen van loyaliteitsconflict, triangulatie en parentificatie op.

Leren over veiligere communicatiepatronen

en hoe te werken bij een high-conflict-person

 • Je leert hoe de ouders in een veiliger communicatiepatroon komen waardoor hun strijd verandert in naar elkaar luisteren en rekening houden met elkaars wensen.
 • Je leert hoe je een ‘high-conflict person’ kunt herkennen en hoe je dan anders te werk gaat en meer rust kunt brengen in de samenwerking tussen de ouders.
 • Je leert de ouders hoe zij hun band met hun kind kunnen verbeteren.
 • Je ondersteunt de ouders om gedragsproblemen van het kind op te lossen of te verminderen.
 • Je wijst de ouders een weg om van belastende dynamieken in het samengestelde gezin door te groeien naar meer verbinding ervaren tussen alle gezinsleden.
 • Je ondersteunt de stiefouder om een warme band met het stiefkind op te bouwen.

Doelgroep

De training is gericht op professionals die met kinderen en ouders werken: kindertherapeuten, kindercoaches, ouderbegeleiders, gezinstherapeuten.

De training is een bijscholing voor hulpverleners (therapeutische begeleiders) met minstens een HBO-vooropleiding. Vanwege de korte duur van de cursus is er geen vrijstellingsbeleid.

PDF met het volledige programma

met alle thema's en lesdata

Praktisch

Indeling lessen
De lessen zijn deels live en deels online

 • 6 Lesdagen in een live-bijeenkomst: oefenen van interventies oefenen, waaronder een individuele gezinsopstelling, IOPT-methode individueel toepassen en gespreksvaardigheden
 • 6 Interactieve online webinars die interactief zijn
 • Telefonische bespreking van de eindopdracht

Studiepunten
Accreditatie voor deze cursus bij:

 • 58 studie-uren / 2,3 EC toegewezen door het SKB (Stichting Keurmerk Beroepsscholingen voor de Complementaire Gezondheidszorg)

Literatuur
Naast de 6 lesdagen en 6 webinars ontvang je:

 • Boek ‘Opnieuw Verbinden’ van Kita Bronda (beschikbaar vanaf 1 juli 2020). Het boek wordt na de betaling aan je opgestuurd per post.
 • Boek ‘Stilstaan bij Trauma’ van Vivian Brouhgton. Je ontvangt dit boek bij de eerste lesdag.
 • Reader
 • 6 vilten matjes
 • Thee, koffie en een lunch op de bijeenkomsten
 • Certificaat van deelname bij 90% voltooiing van het programma.

Kleine leergroep
Er is een kleine leergroep van 4-8 deelnemers om de vaardigheden van het begeleiden van kinderen en opvoeders zo gedegen mogelijk over te brengen. Er is dus veel aandacht voor jouw leervragen.

Trainer
De trainer is drs. Kita Bronda.

Deelname

Dit Acht-Maanden Programma kost € 999,- Bij betaling 6 weken voor de start, levert je dat een vroegboekkorting op van 10%. De deelnamekosten zijn vrijgesteld van BTW.

De cursus wordt gegeven in Utrecht, Hooghiemstraplein 78. Deze locatie is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Link naar de algemene voorwaarden en privacy verklaring.

Aanmelden

Aanmelden Opnieuw Verbinden start 23 september '21

Indien je na deze informatie enthousiast bent geworden kun je je aanmelden voor het programma via de bovenstaande link.

Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail. Je deelname is definitief wanneer je de deelnamekosten hebt voldaan. De vroegboekkorting van 10% geldt als je uiterlijk 12 augustus 2021 de deelnamekosten hebt betaald.

[KIND EN IK]

Bezoekadres:
Utrecht, Hooghiemstraplein 78
Ambulant bezoek mogelijk.

E info@kindenik.nl
KvK 30199322
RBCZ 214149R
Beroepsvereniging NVPA lidnr:101686
AGB zorgverlener 94-011511
AGB praktijkcode Kind en ik 94-059231
SCAG 15958
SKJ 100019424