ik-heb-gelijk-link-1

Als gescheiden ouders lang in de ‘ik heb gelijk’-houding blijven ten opzichte van elkaar, dan is er al die tijd spanning tussen de ouders. Ze luisteren niet genoeg naar elkaar, ze verdedigen het eigen standpunt en ze lossen de discussie niet op.

Het kind ervaart dat het moet kiezen tussen de ouders, want ze hebben een tegengestelde en afwijzende houding. Het kind wil niet kiezen tussen de ouders.

Een kind heeft het nodig dat er warm contact is tussen de ouders, ook al wonen ze niet meer samen. Het warme contact is in een gezin belangrijker dan de ‘ik heb gelijk.’

Een korte discussie over ik heb gelijk is oké als er daarna weer warm contact is. Maar als de strijd blijft is er te weinig warm contact.

Je kunt als ouder niet in je ‘ik heb gelijk’-houding blijven ten opzichte van je ex en denken: ‘mijn kind heeft hier geen last van.’

Hoe kan de professional dit oplossen? Er is niet één oplossing. Deze is situatieafhankelijk. Vaak heeft het te maken met de ervaringen van de ouder als kind. De ouder ervaart onschuld in de ex-partner te verwijten in het bijzijn van het kind. Dit kun je samen met de ouder onderzoeken.

Leer hier meer over in de 4-daagse training Opnieuw Verbinden in de complexe scheiding. link naar training