Hoe voorkom je een grote valkuil bij het

begeleiden van ouders in hun complexe scheiding?

Ik voel me soms zo hopeloos als ik zie dat gescheiden ouders steeds weer in de strijdmodus terugvallen: ze verwijten elkaar van alles, hebben een oordeel over elkaar, ze houden de spanningen vast en weten niet hoe ze hieruit komen.

Hun kind wordt belast met deze spanningen. Het voelt de spanning bij de ouder, de ouder kijkt met zorgen naar het kind. Het kind voelt zich daardoor niet echt gezien. Het past zich aan om de ouder niet nog meer te belasten, het ervaart van binnen verwarring door een loyaliteitsconflict. Hierdoor heeft het soms driftbuien thuis en op school.

Dit maak je als professionele begeleider waarschijnlijk ook soms  mee. Een grote valkuil is om ook een oordeel te hebben over de ouders en in hun strijdmodus mee te gaan, omdat je wilt opkomen voor het kind of de ouders wilt overtuigen van iets. Het is moeilijk om dat te voorkomen, omdat hun woorden jou misschien ook raken.

Je leest hiernaast hoe je dat anders kunt aanpakken.

Zulke ouders ervaren stress door emoties en omdat ze niet weten hoe ze het anders kunnen doen. Ze zitten vast in hun reactiepatroon als ze onbewust een trigger ervaren. Ze willen hun kind niet belasten met hun scheiding, maar ze weten niet hoe ze het anders kunnen doen. Daarnaast hebben ze niet helder voor ogen wat hun kind van hen nodig heeft na de scheiding.

Kind belast door complexe scheiding

Wanneer ik waarneem dat ouders in hun strijdmodus komen, geef ik twee dingen aan:

  1. Iets wat hun kind van hen nodig heeft: iets specifieks voor hun situatie en iets algemeens.
  2. Hoe zij in een veiliger communicatiepatroon met elkaar kunnen opbouwen.

Ik zeg bijvoorbeeld: ‘Jullie kind wil ontspannen ouders die beschikbaar zijn voor hem. Als we de afgelopen overdracht als voorbeeld nemen, dan praat je met elkaar over koetjes en kalfjes, in plaats van de praktische zaken waar een verwijt mogelijk voelbaar is. Het is jullie taak geen spanningen bij elkaar op te roepen. Jullie kunnen dit doen door het verwijt te vermijden en bijvoorbeeld te zeggen: 'Ik zie dit anders en wil het er een andere keer met je over hebben.’

Wil jij drie manieren leren hoe je ouders kunt ondersteunen hun complexe scheiding op te lossen of te voorkomen? Meld je aan voor de gratis Masterclass op vrijdag 28 mei.

In de masterclass vertel ik over elementen uit mijn nieuwe boek ‘Opnieuw Verbinden als gescheiden ouders’. Hierin lezen gescheiden ouders over hij zij hun kind, dat belast is door de scheiding, het gevoel kunnen geven dat het weer gewoon kind mag zijn. Het boek wordt op 10 september gepubliceerd. 

De masterclass is op vrijdag 28 mei. Tussen 12-13uur kun je het online volgen en kun je vragen stellen. Vooraf krijg je een link toegestuurd.

Ik meld me aan voor de Masterclass